søndag 5. juni 2011

Opphavsrett? Hvem bryr seg?

I det man laster ned noe fra internett er det ikke mange som tenker over hvem som faktisk har retten til et åndsverk. I dag er det ikke noe problem for en datasmart og knekke tekniske sperrer laget for at nedlastning og ulovlig kopiering ikke skal gå an. Det er mange som laster ned ulovlig og fildeling er blitt populært. Det finnes egen nettsider for dette, hvor du kan laste ned filer ulovlig. Her kan man laste ned det meste innenfor film, serier og musikk uten at det koster deg noe. Det er ingen som gidder å gå på butikken for å kjøpe en CD når man likeså greit kan laste den ned på internett?
Dette vil jo bli et problem for produsentene som er avhengig av å få betalt for det de produserer, samt artister og skuespillere. Selv om åndsverkloven sier at det er den som har laget et produkt som har retten på det, er det likevel mange som ikke bryr seg om dette og bryter loven. Det er liten sjanse for at akkurat JEG blir tatt, derfor bryr man seg ikke om denne loven og laster ned det man ønsker. Dette problemet er enormt, derfor vil det være vanskelig å få stoppet det, noe som kanskje vil svekke film- og musikkbransjen. Kanskje vil etter hvert produksjonen minske? 

2 kommentarer:

  1. Det blir lagt mye arbeid i å stoppe dem som knekker sperrene. Sannsynligvis er det dem som vil bli dratt for retten. Det blir nok også laga et mer ensarta internasjonalt lovverk som skal hindre ulovlig nedlasting.

    SvarSlett
  2. vil bare nevne at tanken med ¨det er liten sjangs for at akkurat JEG blir tatt¨ er ikke helt feil heller, for myndighetene har begynt i det siste å fokusere mer på opplasterne(de som putter ut den ulovlige musikken/film osv) og ikke nedlasterne (vi som laster ned musikken osv). tanken er at hvis det tar opplasterne så vil det ikke lengre være mer musikk, film osv og laste ned og dermed stoppe det på en mer effektiv måte, det er foresten færre opplastere en nedlastere (openbart) derfor er dete mye enklere for dem og utføre.

    SvarSlett